De weg naar je ware zelf

Nieuws

Cursus: Kabbalah

Cursussen

Kabbalah en tarot vormen samen de dubbele helix van dezelfde DNA-streng. Kabbalah is een joods mystiek systeem dat de mens als microkosmos voorstelt als afspiegeling van de macrokosmos.

In de mens en de kosmos heeft het goddelijke zichzelf in verschillende aspecten van bewustzijn uitgestraald. Langs 22 paden stroomt kosmisch bewustzijn naar de aarde toe, waar de mens haar ontvangt als zelfbewustzijn. Deze paden corresponderen met de 22 tarotkaarten uit de grote arcana. 

Kabbalah omvat een eigen theo-, kosmo- en psychosofie. Dat wil zeggen: een uitgewerkte leer over de aarde en de werking van het goddelijke, de kosmos en de psyche van de mens. In kabbalah staat de zogenoemde ‘levensboom’ centraal. Dit is de boom van het leven uit Genesis. Wie deze levensboom begrijpt en ermee leert werken, heeft hiermee een oneindig wijs, zich steeds verdiepend en kaleidoscopisch instrument in handen, waarmee hij alle levensvragen kan beantwoorden. Kabbalah kan niet alleen als wegwijzer in je leven fungeren, maar fungeert ook als inwijdingsweg.

De 22 paden van de levensboom worden uitgelegd aan de hand van tarot, de mystieke spiegel van de Tora. De tarotkaarten vormen een stapsgewijzen, symbolische weergave van het Pad van individuatie of inwijding in de kennis van het Zelf. De symboolbeelden zijn overgeleverd uit de tijd van Hermes Trismegistus of Thoth, de Egyptische god van de wijsheid. Daarnaast worden natuurlijk de elf zogenoemde ‘sefiroth’ of knooppunten van bewustzijn in de kabbalistische levensboom bestudeerd.

Deze cursus biedt op toegankelijke wijze toegang tot de kennis van zowel kabbalah als tarot. Deelnemers leren o.a. werken met de kaarten van de tarot en hun betekenis te duiden aan de hand van de levensboom. Hiermee krijgen deelnemers begip van de mystieke paden, zoals die in kabbalah omschreven zijn. De boeken ‘De wijsheid van de tarot’ van Elisabeth Haich en ‘De mystieke kabbala’ van Dion Fortune worden aangeraden. Ook dien je in het bezit te zijn van je eigen tarot deck, liefst in de versie van Rider-Waite.