De weg naar je ware zelf

Nieuws

Seminar: In de ban van de ring

Workshops & seminars

MYTHOLOGIE - In dit seminar wordt de symboliek van Tolkien's 'In de ban van de Ring' toegelicht.

De fantastische wereld van Tolkien, bestaande uit Middenaarde, elfen- en dwergrijken en de archetypische strijd tussen goed en kwaad in de vorm van Sauron en Saruman, biedt een prachtige inkijk in het rijk van de ziel. De held Frodo, het ego- of ik-bewustzijn (een Hobbit), moet, bijgestaan door hogere zielenkrachten als Gandalf en de elfen, en de lagere instincten als de dwergen, zijn weg naar bewustwording zoeken door de vele onbewuste rijken van de psyche heen. Het doel van de queeste is de vernietiging van de ring, de zucht naar macht van het ego en zijn lagere, demonische krachten. Evenals in de sage ‘De ring van Nibelungen’, moet de mens zijn identifcatie met het sterfelijke zelf, dat altijd naar meer streeft (in de hoop te overleven) opgeven.

De trilogie bestaat uit drie delen, die elk een fase van de individuatieweg belichamen:

  • De reisgenoten: het deel waarin alle krachten in ego en ziel moeten leren samenwerken om de queste te kunnen volbrengen.
  • De twee torens: de strijd tussen goed en kwaad, waardoor de ziel gelouterd wordt.
  • De terugkeer van de koning: het doel van individuatie, wanneer de ziel of hoger zelf de heerschappij van het onbewuste lager zelf of ego overneemt en de strijd beslecht.