De weg naar je ware zelf

Nieuws

Cursus: Tao & I Tjing

Cursussen

TAOÏSME - In deze cursus leer je te werken met de I Tjing als orakelmethode. Naast gebruik voor divinatie, word je wegwijs gemaakt in dit 'Boek der Veranderingen', om zo uit haar onuitputtelijke bron van wijsheid te kunnen putten voor je eigen ontwikkeling.

De I Tjing of het Boek der Veranderingen is een oud Chinees orakelboek dat in 64 beelden of hexagrammen alle mogelijke toestanden (veranderingen) van de macro- en microkosmos – hemel en aarde, Tao en de mens – beschrijft. De I Tjing wordt toegeschreven aan Confucius, die een leerling was van Lao Tse, de schrijver van de ‘Tao Te Tjing’ – het boek dat de taoïstische levensleer beschrijft.

Door de I Tjing op juiste wijze te leren gebruiken, kan zij een onmisbare gids worden in het gaan van je Pad. De diep filosofische teksten geven inzicht in het verband tussen de werking van de kosmos en je levenslot. Bestudering van de I Tjing helpt je om in deze chaotische wereld een helder beschouwend en ethisch vermogen te ontwikkelen, zodat je juiste levenskeuzes kunt maken die getuigen van een besef van het ware, het goede en het schone. Wie aldus vanuit een zuiver geweten en een weten van de kosmische wetten, zijn leven leidt, kan gaan leven vanuit een hogere cyclus van levensmogelijkheden.

Naast het gebruik van de I Tjing voor divinatie, word je vertrouwd gemaakt met de beginselen van het taoïsme, zodat je de diep filosofische teksten beter kunt doorgronden. In de cursus wordt gewerkt met de standaard vertaling van de I Tjing door Richard Wilhelm. Daarnaast wordt het ‘Gnostic book of changes’ van JamesDeKorne gebruikt. Dit gratis te downloaden boek voorziet de oorspronkelijke I Tjing van rijke commentaren uit verschillende esoterische tradities.